Muoviveneen puhdistustyöt meneillään
Sokkelin puhdistus, oikealla valmista pintaa.

 

Soodapuhallus

 

Soodapuhallus on menetelmä, jolla käsiteltävältä pinnalta voidaan poistaa likaa, vanhoja pintakäsittelyaineita sekä lähes mitä tahansa muita kerroksia ja kerrostumia. Soodapuhalluslaitteella ruiskutetaan natriumvetykarbonaatti jauhetta eli ruokasoodaa puhdistettavalle pinnalle. Menetelmä on hellävarainen, eikä vahingoita puhdistettavaa pintaa. Soodapuhallustyö voidaan suorittaa niin märkänä kuin kuivanakin, eli puhalletaan sooda vesisuihkun sisällä kohteeseen tai käytetään pelkkää soodajauhetta.

Soodapuhallus on vaihtoehto perinteisille puhdistusmenetelmille. Se on ympäristöystävällinen, hellävarainen sekä useimmissa tapauksissa muita menetelmiä tehokkaampi ja nopeampi tapa puhdistaa erilaisia pintoja.
Soodajauhetta ruiskutetaan paineilman avulla puhdistettavalle pinnalle. Mikroskooppisen pienet soodahiukkaset räjähtävät iskeytyessään pintaa vasten ja tästä syntyvä energia irrottaa poishalutut kerrokset. Toisin kuin perinteisesti käytetyt hiovat aineet (kuten hiekkapuhalluksessa käytettävä hiekka), soodajauheen vaikutus perustuu poistettavien kerrosten pinnalla ja sisällä tapahtuvaan energiapurkaukseen, ei pinnan kuluttamiseen. Tämä mahdollistaa soodapuhalluksen käytön myös pinnoilla, joita hiominen voisi vahingoittaa. Esimerkiksi alumiini, ruostumaton teräs, tiili, kivi, lasi, lasikuitu, puu, muovit, laakerit, tiivisteet ja hydrauliset sylinterit voidaan käsitellä soodapuhaltamalla.

Soodapuhallus hajottaa myös hiilivetyjä, mikä tekee siitä erinomaisen puhdistusmenetelmän esimerkiksi moottoreille ja niiden osille. Soodajauhe on vesiliukoista, joten kun puhdistustyö on tehty, jauheen jäämät voidaan huuhtoa pois vedellä.

Natriumvetykarbonaatti, eli soodajauhe, ei pala ja sitä voidaan turvallisesti käyttää puhdistustöihin myös liuotinteollisuudessa, mihin monet muut menetelmät eivät sovellu. Jauhe on myös myrkytöntä ja soveltuu erinomaisesti elintarviketeollisuudenkin käyttöön, esimerkiksi ruuanvalmistusastioiden puhdistamiseen.

Katso video soodapuhalluksesta
TÄSTÄ

YHTEYSTIEDOT

Arctia Pine Oy
PL 66
99601 Sodankylä
040-7624858
arctiapine@gmail.com

 

Puh. 040 7624858
PL 66
99601 Sodankylä
arctiapine@pp.inet.fi